Halil YAKAR Kaptan’ın Heykeli Zübeyde Hanım Park Kahvesi’nde

Belediye Başkanlığımız tarafından ölümünün 10. yılında “Bozcaada’da 45 yıl boyunca adalıları teknesi ile anakaraya ulaştıran, Yakar Kaptan”ın heykeli Zübeyde Hanım Parkı’na dikildi. Törene Yakar Kaptan’ın ailesinin ve yakınları, Ümran Kaptan, Baki Kaptan ve Kazım Kaptan’ın yanısıra çok sayıda adalı yurttaş katıldı. Belediye Başkanı Dr.Hakan Can Yılmaz, konuşmasına başlamadan önce katılımcıların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı ve Miraç Kandili’ni kutladı.
     Belediye Başkanı Dr.Hakan Can YILMAZ  “Bozcaadalılar için bizim ayrı bir değerimiz var. Yıllarca Bozcaada’mıza hizmet etmiş, anakara ile bütün bağlantıları kuran, gerek insanı bağlantılarını, gerek hayatlarını devam ettirebilmek için gerekli ihtiyaçlarını sağlayan, çok büyük değerimiz, Bozcaada’ya ömrünün her gününü vermiş sevgili Halil Yakar’ı kaybedişimizin 10. yıl dönümü. Nurlar içinde uyusun, Allah rahmet eylesin.Biz de Bozcaada Belediyesi olarak bundan yaklaşık 7-8 ay önce Bozcaada’mızdaki değerleri sevgili Halil Yakar ile başlayarak nasıl yaşatabiliriz diye sosyal sorumluluk projesi geliştirmeye çalıştık. Bu konuda da sağolsun Zeki Dinlenmiş hocamız gibi çok kişiden destek aldık. Bugün hayatta olan ‘Ümran Kaptan, Baki Kaptan ve Kazım Kaptan’ da aramızdalar ve biz töreni Kaymakam bey, Yakar Kaptan’ın ailesi ve bu saydığım diğer kaptanlarımız ile birlikte başlatmak istiyoruz.”dedi.Ardından Başkan Yılmaz, “Yakar Kaptan”ın heykelini yapan sanatçı Zeki Dinlenmiş’e teşekkür plaketi sundu.Sonrasında ise Başkan Yılmaz, Yakar Kaptan’ın kızı Nurten Acarol’u davet etti.
Yakar Kaptanın kızı Cananol, “O kadar mutluyum ki anlatamam. Çünkü babamın değeri verilmiş ve onun anısına bir büst yapılmış. Bu ne kadar güzel bir mutluluk. Bu dünya fani, hepimiz gelir, gideriz ama bazı insanlar gelir ama giderken bir iz bırakır. Benim babam da, iz bırakanlardan. Çünkü canı ikinci plandaydı. Önce insanlar, memleketlileri ve sevdikleri, sonra kendi canı geliyordu. Benim çocukluğumda, gece yarısı tak tak kapı çalınır, uyandırılır, saat gece 3-4, babam hemen kalkardı. Rum olur, Türk olur ‘Ne olur bizi karşıya geçir’ denirdi. Lodos fırtınası, felaket, annem yalvarır, biz uyanırız, ‘Baba gitme, bizi babasız mı bırakacaksın’ derdik. Babam hemen uyanır, ‘Çocuklar ben gitmezsem, bu kadın doğum yapamaz, belki de ölür”’ derdi ve babam giderdi. Biz saatlerce camda babamızı beklerdik. Ve o fırtınada babam döner gelirdi.” diyerek konuşmasına devam etti. Cananol, Bozcaada Belediye Başkanı’na ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
    İlçe Kaymakamı Mustafa Akın ise törene başlamadan önce yaptığı konuşmada, “Adaya geldikten sonra öğrendiğim üç şeyden biri “Yakar Kaptan”dı. Bundan sonra bu sanat eseri ile beraber yıllar boyunca, nesiller boyunca anılacak. Başkanımıza ve sanatçılarımıza bu güzel projeden dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Ardından “Yakar Kaptan”ın heykelinin açılışı gerçekleşti.